Naar het begin (startpagina).

Naar aanleiding van het uitkomen van nr. 16 van de Arnhemse Monumentenreeks, getiteld Heijenoord en Lombok, van landgoed tot stadsuitbreiding in Arnhem van Jan Vredenberg in 2005 ben ik gaan kijken naar historische kaarten van dit gebied, met name kadasterkaarten en topografische kaarten. Ik heb mij daarbij beperkt tot het oostelijk deel van de wijk Heijenoord, waar vanaf ongeveer 1850 aanvankelijk meest villa's worden gebouwd, er zich daarna ook bedrijven in dit gebied vestigen en tenslotte ook huizen voor de lagere en middenklasse worden gebouwd, waardoor een zeer gevarieerde woonwijk ontstaat met stijlen uit verschillende perioden.

Ik heb daarbij het adresboek van Arnhem vanaf 1855 doorgenomen om ook de bewoners van dit gebied te inventariseren. Uiteraard heb ik daarbij ook gebruik gemaakt van genlias om deze bewoners verder te identificeren. Het resultaat is een gedetailleerde beschrijving van ieder huis en zijn bewoners in de periode 1850-1900, Het Ontstaan van Oud-Heijenoord.

Sinds juni 2009 woon ik niet meer in deze wijk, maar ik wil toch proberen deze pagina zo goed mogelijk bij te houden en blijf ge´nteresseerd in aanvullende informatie.