Mijn grootmoeder aan moederszijde Aaltje Kluivingh is in 1904 de laatste Kluivingh die geboren wordt in het voorouderlijk huis in Paterswolde, gelegen ten zuiden van Vennebroek. De meeste Kluiving(h)s zijn ondertussen naar elders vertrokken.
De hier behandelde Kluiving(h)/Cluivinge families hebben als gemeenschappelijke voorouder Sophia Berniers met kinderen uit drie huwelijken. De familienaam is ontleend aan het Cluivinge erf gelegen in Paterswolde-Noord ten zuiden van het huidige Kluivingsbos waar zij woonden. Het resultaat van dit onderzoek is in december 2004 gepubliceerd in: Het Cluivinge erf in Paterswolde, Drents Genealogisch Jaarboek 2004, p. 1-55. Hans Homan Free leverde verschillende nuttige gegevens en vormde de verbindende schakel met Albert Harms te Assen, die kort voor zijn overlijden zijn Kluiving(h) archief ter beschikking stelde met een aantal zeer interessante documenten afkomstig uit een privé-archief van de familie Kluiving-Hoenderken.
Genealogie Kluivinge. Laurens Rommers is vermoedelijk de eerst bekende echtgenoot van Sophia Berniers. Hij is in 1550 meier van de Sint Catharina vicarie op het Cluivinge erf, dus voor de reformatie. Een dochter is Johanna Laurens Cluivinge, getrouwd met de beursmeester van de Groningse universiteit Derk Roelofs Dillinga.
Genealogie Kluiving. Reinder en Bernier Jansen zijn eveneens kinderen van Sophia Berniers. Zij wonen omstreeks 1650 op het Cluivinge erf. Hun nakomelingen vormen de tak Kluiving in Noordlaren, na 1850 in Anloo. Na de naamsaanneming in 1812 wordt hun familienaam geschreven als Kluiving.
Genealogie Kluivingh. Sophia Berniers is het laatst getrouwd geweest met Willem Hendriks, die vanaf 1617 betrokken is bij een aantal rechtszaken over het Cluivinge erf. Behalve bewoner van het Cluivinge erf waar hij in 1630 wordt vermeld, is hij eigenaar van een boerderij "bij de brink" in Paterswolde, gelegen ten zuiden van Vennebroek. Het bekendst is zoon Hendrik Cluivinge, hij is eerst advocaat, later raadsheer en tenslotte burgemeester van de stad Groningen tijdens de belegering door Bommen Berend in 1672. Vermoedelijk nam hij het eerst de naam Cluivinge aan en noemden zijn familieleden zich later ook zo. Zoon Abel Willems Cluivinge betrekt de boerderij van zijn vader in Paterswolde ten zuiden van Vennebroek. Zijn nazaten blijven in Eelde wonen en vanaf 1812 wordt de familienaam (meest) geschreven als Kluivingh.